Kolme Sõsara Hõrgutised on pereettevõte, mis pole ainult restoran ega toitlustusasutus. Pigem on see lugu perest, kus on põlvkondade kaupa põldu haritud ja loomi peetud ning looduse rütmis elatud. Oleme ema poolt pärit Setomaalt Obinitsa kandist, isa poolt Rõuge vallast Sadrametsa külast. Meie vanavanemad kasvatasid toitu peamiselt oma pere tarbeks. Kuni meie, lapsed, läksime 2007. aastal lõbu pärast Seto Kuningriigi päevale pirukaid ja kooke müüma. Ühest laadal käigust kasvas teine ja kolmas ja ajapikku hakkasime pakkuma toitlustust üritustel, pidasime suvekohvikut Piusa koobaste juures ja valmistasime 4 aastat koolitoitu Johannese Koolis Rosmal Põlvamaal.

´

Kokakoolis pole meist keegi õppinud, aga suguvõsades peeti suuri pidusid ja süüa on valmistatud päevast päeva, sageli suuremates kogustes. Alati võimalikult kohalikust, ise kasvatatud või korjatud toorainest. Sealt on pärit ka meie lapsepõlve maitsed. Eksootilisi puuvilju või riisi ei leidnud vanavanemate toidulaualt kunagi. Aga aeganõudvaid toite – sülti, pasteeti, puuahjus tunde haudunud liha, suppe ja kringlit valmistavad meie vanemad tänaseni.

Suved on alati olnud hoidistamise aeg, seegi traditsioon pole kunagi katkenud. Meie perel on kokku viis aeda-põllumaad, kus saame kasvatada suure osa sellest, mida oma pere ja külaliste toiduks vajame. Selle, mis puudu jääb hangime tuttavatelt väiketalunikelt, üsna väike osa tuleb kaubandusest. Väga hea meelega saame tuttavaks teiste väikeste kohalike tootjatega ja kasutame nende toodangut. Me ei küsi tarnevõimekuse kohta, küll aga peab toiduohutusest kinni pidama. Kagu-Eesti on toiduvaldkonna kontekstis paradiis, siit viiakse toorainet Tallinnasse ja välismaalegi. Meil on väga vedanud, et saame siin elada ja tegutseda. 

´

Meile väga meeldivad külalised ja toit on traditsiooniliselt olnud osa külaliste eest hoolitsemisest. Rõõm, mida inimesed tunnevad meie juures olles, tekitab nii suurt inspiratsiooni ja vaimustust, et sellest on saanud meie igapäevane töö. Et see tugev side meil toidumaailmaga on olnud, oleme ikka mõelnud, et kunagi võiks päris oma köök olla. Triin kolis 5 aastat tagasi Karulasse ja tänu tema elukaaslasele Erkile oli võimalik üks armas väike puumaja Lüllemäel täielikult restaureerida, et seal külalisi vastu võtta. Meil puudub soov kasvada suureks, paljude töötajatega ettevõtteks. Praegu teeme kõik tööd oma perega.

Meie juurde tullakse külla ja siia ei satu kliendid, vaid külalised. Valmistame ise toidud ja võtame oma külalised ise vastu, varume nende jaoks pikemalt aega ja võime rääkida igast tähendusega detailist lugusid. Oma tuleku soovist tuleb vähemalt 2-3 päeva ette teatada, et teaksime oodata ja valmistuda.